Dvodnevni dogodek na temo kariernega razvoja doktorandov - november 2023

Po uspešnih izvedbah dogodkov “Doktorat – kako pa ti definiraš uspeh” (oktober 2022) in “Z radovednostjo preko omejitev” (marec 2023) smo 7. in 8. novembra 2023 izvedli dvodnevni dogodek v hibridni obliki na temo kariernega razvoja doktorandov in mladih doktorjev znanosti. Dogodek je potekal v okviru Mesca znanosti v soorganizaciji društev Mlada akademija in Satena pod pokroviteljstvom Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) in Mestne občine Ljubljana (MOL). Rdeča nit letošnjih dogodkov Meseca znanosti je “Stičišče med industrijo in akademijo”.

Prvi dan je Maja Ratej (VAL 202) s panelisti razvijala diskusijo o pomenu in prednostih doktorata, katere veščine doktorandi razvijajo tekom doktorskega študija in kako jim le-te lahko koristijo tudi izven akademskega prostora. Beseda je prav tako tekla o (ne)izkoriščenem potencialu doktorantov v Sloveniji ter simbiozi akademije in industrije. Med pogovorom smo se zazrli tudi v prihodnost slovenske znanosti, pomanjkljivosti trenutnega sistema in financiranja doktorandov in podoktorskih raziskovalcev. Debatirali smo tudi o tem, zakaj delovno mesto Mladi raziskovalec trenutno ni privlačno za slovenske mlade, kako mlade pritegniti v svet raziskovanja in na doktorski študij, kako jih v sistemu zadržati, česa si mladi na začetku svoje poti želijo in podobno.

Na okrogli mizi so sodelovali:

  • dr. Zoran Ren, vodja doktorske šole Univerze v Mariboru,
  • dr. Primož Pristovšek, vodja sektorja za stabilno financiranje na Javne agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS)
  • dr. Vojka Žunič, svetovalka za patente v Danfossu in
  • dr. Jure Vajs, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz.

Sledila je delavnica “Doktorat, kako pa ti definiraš uspeh”.

Drugi dan dogodka je vključeval okroglo mizo z naslovom “Koraki po doktoratu”, na kateri se je Mojca Delač (Radio Prvi) s sogovorniki pogovarjala o izzivih, ki pestijo slovenske podoktorske raziskovalce. Beseda je tekla o različnih možnostih kariernih poti po doktoratu, o pomenu podoktorskega usposabljanja ter prednostih in ovirah (obveznega) podoktorskega usposabljanja v tujini. Udeleženci so izpostavili pomen mentoriranja, samoiniciativnosti in mreženja. Nadaljevali smo z načinih podpore in usklajevanjem zasebnega in poslovnega življenja ter debatirali o potrebi spremembe delovne kulture. Sodelujoči so tudi izpostaivli pomen in vlogo ter glas mladih, kot oblikovalcev prihodnosti znanosti. Podobno kot udeleženci prve okrogle mize, so se tudi udeleženci druge okrogle mize strinjali o izrednem pomenu razvijanja mehkih veščin ter zagotavljanja kvalitete raziskav proti zbiranju kvantitativnih kazalnikov in izpostavili pomen dizertifikacije ter pomen razumevanja posameznika in njegovih vrlin.

Na okrogli mizi so sodelovali:

  • dr. Stojan Sorčan, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, MSCA štipendije
  • dr. Lea Rems, raziskovalka na začetku kariere, dobitnica ERC projekta, Univerza v Ljubljani, FE
  • doc. dr. Janez Urevc, Univerza v Ljubljani, FS
  • doc. dr. Marina Klemenčič, Novartis (FKKT UL)
  • dr. Simon Gluhar, spin-off, podjetje Envit

Po okrogli mizi je sledila delavnica o pomenu kariernega načrta za podoktorske raziskovalce.

Udeleženci okrogle mize in uvodni nagovor
Udeleženci okrogle mize "Koraki po doktoratu" med razpravo.