V sredo, 9. oktobra 2024, je dr. Matja Zalar, raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru in vodja skupine za duševno zdravje in članica upravnega odbora društva Mlada akademija, izvedla praktično delavnico z naslovom Krepitev in varovanje duševnega zdravja raziskovalcev na začetku kariere.

To je bil tretji dogodek v nizu aktivnosti Priložnosti za začetek in razvoj raziskovalne kariere. Dogodek bo potekal v sklopu projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! (akronim: oooZnanost!). Dogodek je financirala Evropska unija v okviru ukrepa EU, Obzorje Evropa, MSCA & Citizens, Evropska noč raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024-2025. Dogodek se je odvil v okviru aktivnosti združenih v Mesec znanosti, ki ga tradicionalno organizira Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije, letos med 18. septembrom in 20. decembrom.

Udeleženci so s pomočjo interaktivne razprave pridobili vpogled v prepoznavanje in obvladovanje stresa ter ohranjanje duševne odpornosti. Delavnica je ponudila konkretne nasvete in orodja za učinkovito upravljanje duševnega zdravja na začetku znanstvene kariere. Prav tako so udeležencem bile predstavljene veščine, za katere verjamemo, da jim bodo omogočile učinkovitejše soočanje z izzivi ter boljše uspevanje v zahtevnih situacijah. Predstavljeni so bili tudi prvi rezultati študije v okviru ReMO COST Action on Researcher Mental Health.

Dogodek je potekal v sredo, 9. oktobra od 14.00 do 15.30 v dvorani Severni stolp Rektorata Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15 in preko MS Teams.

V primeru vprašanj ali zanimanja za podobno predavanje, nam lahko pišete na: matja.zalar@mladaakademija.si.