Objavljeni so prvi rezultati raziskave ReMO COST Action CA19117. Anketni vprašalnik je bil dostopen od septembra 2023 do avgusta 2024 in je obsegal 110 vprašanj. Sodelujoči so za izpolnjevanje potrebovali približno 15 minut. Obsegal je vprašanja s področja demografije, delovnega okolja in pogojev dela ter zadovoljstva in počutja na delovnem mestu.

Pridobili smo 4951 odgovorov raziskovalcev iz več kot 30 držav, vendar je le 3101 sodelujočih (67 %) odgovorilo na vsa vprašanja. Več kot 25 odgovorov smo prejeli iz 30 držav, med njimi je iz Slovenije prispelo 210 odgovorov. 6 institucij je prispevalo več kot 50 odgovorov. Te insitucije bodo prejele posebej za njih izdelana poročila in priporočila glede na odgovore anketirancev. Največ sodelujočih je odgovorilo, da prihajajo iz področja družboslovja in humanistike ali naravoslovnih znanosti. Sledijo inženirstvo, ekologija, kemija, fizika, ekonomija in matematika. Najvišja odzivnost na anketo je bila med mladimi (25 do 36 let), ki so se identificirali kot raziskovalci na začetku kariere. Večina sodelujočih je informacije o dostopnosti ankete prejela od svojih institucij, zaposlenih ali prijateljev. Ko smo sodelujoče povprašali, kje si želijo največ izboljšav, so najpogosteje odgovarjali z management in supervizija (14.5 %), varnost zaposlitve (11.5 %), obseg dela (10.5 %), medosebni odnosi (9.5 %), plačilo in bonusi (9 %).

Več lahko izveste na predstavitvi rezultatov, ki je bila objavljena na Zenodu. Bolj podrobni rezultati bodo predvidoma na voljo konec leta 2024.

Poleg tega si lahko na Zenodu prebrete tudi poročilo s povzetki politik na področju duševnega zdravlja raziskovalcev v Sloveniji (Erce Paoli idr. 2024), ki smo ga pripravili v društvu.