Odprta znanost 2022 - oktober 2022

Po uspešnih izvedbah dogodka Odprta znanost v Ljubljani leta 2018, v Mariboru leta 2019 ter spletnih dogodkov leta 2020 in 2021 smo se v Mladi akademiji vrnili k organizaciji v živo oz. v hibridni obliki. Dogodek Odprta znanost 2022 je tudi tokrat potekal v okviru Meseca znanosti, ki ga organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Prireditev je potekala v četrtek, 27. oktobra 2022, od 13. do 18. ure v Veliki dvorani MIZŠ pod geslom “z večjo odprtostjo do boljših raziskav”. Za temo smo namreč izbrali vprašanje, kako je odprta znanost povezana s kakovostjo raziskav oziroma raziskovalnega dela in njenim vrednotenjem.

V prvem delu so nam gostje dr. Ivan Skubic, dr. Sebastian Dahle, dr. Boštjan Markoli in Damjan Harisch predstavili različne pobude na tem področju, ki jim je sledila moderirana diskusija. V drugem delu sta potekali vabljeni predavanji gostij iz tujine, in sicer dr. Anne Abalkine o znanstvenih papirnicah (paper mills) in dr. Elisabeth Bik o manipulacijah s fotografijami v biomedicinskih publikacijah.

>> Napoved dogodka