21. maja 2024 smo podelili 15. nagrado Mentor leta. Prestižni naziv Mentor leta 2023 je prejel prof. dr. Roman Kuhar iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nagrade za finaliste pa so prejeli dr. Mojca Plesničar, dr. Urban Sedlar, dr. Matej Butala in dr. Damjan Vavpotič. Dogodek je povezoval Nik Škrlec, za glasbeno popestritev je poskrbela vokalna skupina Gallina.

Finalisti izbora s predlagatelji, predsednica komisije za izbor, dr. Ivana Drventić, predsednik Mlade akademije, dr. Jure Mravlje, direktorica ARIS, dr. Špela Stres, direktor IJS, dr. Boštjan Zalar
Finalisti izbora s predlagatelji, predsednica komisije za izbor, dr. Ivana Drventić, predsednik Mlade akademije, dr. Jure Mravlje, direktorica ARIS, dr. Špela Stres, direktor IJS, dr. Boštjan Zalar

Nagrada Mentor leta, ki jo vsako leto podeljuje Društvo Mlada akademija, je namenjena promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks in tudi osebnemu priznanju dobrih mentorjev. 

Na letošnji razpis za nagrado je prispelo 73 vlog, od tega 72 veljavnih. 44 % nominirancev je bilo ženskega spola in 56 % nominiranih je bilo moškega spola. Kar 77 % nominirancev glede na raziskovalno področje prihaja iz naravoslovja. 

Večina nominirancev, 39, prihaja iz Univerze v Ljubljani, sledi jih 6 iz Univerze v Mariboru, 4 iz Instituta Jožef Stefan, 3 iz Univerze na Primorskem in po dva iz Kemijskega inštituta, ZRC SAZU in Zavoda za gradbeništvo. 

Prestižni naziv Mentorja leta 2023 je pripadel prof. dr. Romanu Kuharju iz Filozofske fakultete, ki ga je za nagrado predlagal njegov doktorski študent, dr. Rok Smrdelj.

Kot piše v strokovni obrazložitvi, je prof. Roman Kuhar kot mentor z raziskovalnim načrtom vodil študenta do uspešnega zaključka doktorskega študija med katerim je študent objavil več znanstvenih člankov. Prijavitelj je izpostavil tudi mentorjevo človeško plat, med drugim spodbujanje ravnotežja med delom in prostim časom ter ga svaril pred “akademsko točkomanijo”. 

Pred podelitvijo je potekala okrogla miza Izjemni mentorji: kriteriji, merila in dobre prakse. Na okrogli mizi so sodelovali dr. Tanja Goričanec (IJS), predlagateljica lanskega dobitnika nagrade Mentor leta, dr. Sara Atanasova, docentka na Fakulteti za družbene vede in soavtorica nedavne raziskave o mentorstvu v slovenski akademiji, dr. Tatjana Marvin Derganc, predstojnica doktorske šole Univerze v Ljubljani in dr. Janko Kos, profesor na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani in na Inštitutu Jožef Stefan ter prvi dobitnik nagrade Mentor leta. 

Seznam vseh nominirank in nominirancev si lahko ogledate tukaj.

Prireditev je tokrat potekala na Institutu “Jožef Stefan” v Ljubljani od koder prihaja lanskoletni zmagovalec, izr. prof. dr.  Luka Snoj. Prireditev organizira Društvo Mlada akademija ob podpori Javne agencije RS za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS). Za pogostitev po prireditvi je poskrbel catering Koren. Utrinke dogodka je v svoj objektiv ujela Emina Gazibera (Studio Železna), posnela pa ekpia VideoLectures.


Posnetek prireditve in galerija slik je na voljo tukaj.